Bâde olmak ne demek?
2. Meclis Maddi ve manevi sarhoşluğa sebep olan şey, insanı vecde getirir, sarhoş eder: Ruhu aşk aşkıyla vecd halinde idi. (Hersekli Arif Hikmet)
Argoda Bâde içmek ne demek?
Badem içmek ve rüya motifleri âşık edebiyatında bir gelenektir. İnanca göre aşık olmak için ya bir ustanın yanında büyümek ya da bir “Pir”in elinden banyo içmek gerekir.
Bâde etmek nedir?
Tureng – bade – Türkçe İngilizce sözlük. Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: bade.
Bâde almak ne demek?
2) Rüya sonrası aşık olmak (badem içmek) Badem, şerbet veya su gibi içilebilecek bir şey olabileceği gibi elma, nar, ekmek veya üzüm gibi herhangi bir yiyecek de olabilir. Ozan edebiyatında badem içme rüyası motifi gelenekseldir. İnanca göre aşık olmak için ya bir ustanın yanında büyümek ya da bir ustanın elinden badem içmek gerekir.
Bade-i aşk ne demek?
Bade-i Aşk, eski dilde şarap sevgisi anlamına geliyor, şarap adasında bir lokanta için ne güzel bir isim.
Badeli aşık nedir?
Halk ozanları olan Aşuğların geleneklerine göre, bir Aşığın takma isim edinmesinin bir yolu, rüyasında badem içerken takma ismini edinmesidir. Halk ozanı rüyasında badem içtikten sonra tam anlamıyla aşık olur.
Bade hangi dilde?
Farsça kökenli bir isim olan Bade isminin bir diğer anlamı ise şarap, içkidir. Divan şiirinde en çok kullanılan unsurlardan biri olup aşk şarabı, aşk iksiri, aşk şerbeti anlamlarında kullanılır.
Bâliğ olmak ne demek?
Kişinin çocukluktan fiili veya fiili cinsel ergenliğe geçişi.
Tasavvuf edebiyatında bade ne demek?
“Bade” kelimesi İslam tasavvufunda ve geleneğinde, özellikle de tasavvuf şiirinde, gerçek anlamının dışında bir şekilde sıklıkla kullanılır. Bu iki anlamı birbirinden ayırmak için, tasavvufçular Şeriat’ta yasaklanan sarhoş edici sıvıya “Sathi Bâde/şarap” ve kendi Bâde’lerine “manevi Bâde” adını verdiler.
Bade ne demek TDK?
Bade, TDK sözlüğüne göre şarap, şarap seven anlamına gelen bir isimdir. Ayrıca aşk şerbeti veya aşk iksiri anlamına da gelir.
Bâdiye ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi kelimesi, Osmanlı Türkçesi بادیه پیما (bâdiye peymâ) kelimesinden uyarlanmıştır ve Arapça بَادِيَة (bādiye, “çöl”) ile Farsça پیما (peyma, “bıçak”) kelimelerinin birleşiminden türetilmiştir.
Bâb ne demek TDK?
Arapça anlamı kapı olup “Bap” olarak da yazılır.
Bade ne demek islamda?
İlahi aşk, sevgi ve hakikat anlamında kullanılan bir Sufi terimi. Tasavvuf terimi, takipçinin ilahi aşkı yoğun ve sürekli deneyimlemesi anlamına gelir. Kendisine gelen varisin etkisi altında takipçinin deneyimlediği manevi sarhoşluk anlamına gelen bir Sufi terimidir.
Bade ne demek Farsça?
Farsça kökenli olan ve Farsçadan Türkçeye çevrilen Bade ismi şarap veya aşk şarabı anlamına gelir. Hürriyet gazetesi bu konuda şu açıklamayı yapar: “Divan şiirinin unsurlarından biri olan şarap, şiirlerde bade kelimesiyle ifade edilir.” Bu ifade sıklıkla “aşk şarabı” anlamında kullanılır.
Âşık geleneği ne demek?
Aşık, Anadolu, Güney Kafkasya ve İran’da devam eden sözlü halk müziği geleneğini icra eden kişidir; genellikle bağlama veya diğer telli çalgı eşliğinde söylenir. Ozan geleneği, Türk kökenli, Türkler arasında yaygın ve Anadolu, Orta Doğu ve Orta Asya’ya özgü bir halk şiiri türüdür.
Bade ne demek kuran?
Bade ismi Kur’an’da geçiyor mu? Bade, dilimize Farsçadan giren ve Kur’an-ı Kerim’in hiçbir suresinde yer almayan bir kelimedir. Tasavvufta Bade, ilahi aşkı sembolize eder, ancak toplumda şarap ve alkol anlamında da bilinir.
Bade ne demek isim olarak?
Aşk, kutsal aşk anlamına gelen Bade ismi💕, kızlar için en popüler isimlerden biridir👧. Farsça kökenli bir isim olan Bade isminin bir diğer anlamı ise şarap, içkidir.
Bada ne anlama gelir?
Bada (Korece: 바다), Samsung Electronics tarafından akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar gibi mobil cihazlar için geliştirilen bir işletim sistemidir. Adı, “okyanus” veya “deniz” anlamına gelen Korece “바다 (bada)” kelimesinden türemiştir. Orta seviyeden üst seviye akıllı telefonlara kadar çeşitlilik gösterirler.
Bade Türkçe mi?
Kızlar için kullanılan Bade ismi Farsça kökenlidir. İsmin birkaç anlamı vardır. En yaygın olanı şarap anlamıdır.