Akıllı bastonu kim icat etti?
Yerel girişim WeWalk tarafından geliştirilen ve TIME dergisi tarafından Yılın İcadı seçilen Akıllı Baston, görme engelli bireylerin daha güvenli ve rahat hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla ülkemizde tasarlanıp geliştirildi.
Baston ne zaman icat edildi?
Baston, kör insanların yüzyıllardır kullandığı bir yardımcıdır. Ancak bugün bildiğimiz ilk baston, 1921’de ABD’de bir kazada görme yetisini kaybeden James Biggs adlı bir fotoğrafçı tarafından geliştirildi.
Eskiden neden baston kullanılmıştır?
Baston geçmişte de özellikle devlet başkanları ve halk kahramanları tarafından güç, otorite ve sonsuzluğun simgesi olarak kullanılmıştır. İnsanlık kadar eski olan baston, hayatımızda ancak çok daha sonra prestij simgesi olarak yerini bulmuştur.
Görme engelliler neden baston kullanır?
James Biggs tarafından öncülük edilen ve 1931’de dünya çapında bir hareketin sembolü haline gelen beyaz baston, görme engelli kişilerin güvenli ve bağımsız bir şekilde hareket etmesini sağlar. Ayrıca, takan kişinin görme engelli olduğunu belirten evrensel bir sembol olarak kabul edilir.
Baston hangi ilimize aittir?
Osmanlı döneminde Bolu Sancağı’na bağlı Hamidiye kazası Devrek’te baston işçiliği o kadar gelişmiştir ki; “İstanbul’da Meşrutiyet yıllarında bir Devrek bastonunun 5 altın liraya satıldığı” söylenmektedir. Osmanlı beylerinin ve paşalarının da asalet ve güç simgesi olarak baston kullandıkları bilinmektedir.
Akıllı baston nedir?
Akıllı Bastonun Çalışma Mantığı Projenin çalışma mantığı şu şekildedir: Ultrasonik sensör bir engel algıladığında sesli uyarı verir ve titreşim motoru bastonu tutan kişinin elini titretir. Bu sayede görme engelli bir kişi yolda yürürken önündeki engelleri algılayarak daha güvenli bir şekilde yaşayabilir.
Baston neyi temsil eder?
İlk başlarda, yürüyüş bastonu çobanlar ve gezginler için vazgeçilmez bir araçtı. Hem hırsızlara karşı korunmak hem de hayvanları bir arada tutmak için mükemmel bir araçtı. Zamanla, adaletin, otoritenin ve gücün sembolü olarak kabul edildi.
En iyi baston hangi ağaçtan?
Kızılcık ağacı, yürüyüş bastonu yapmak için en uygun ağaçlardan biridir. Yoğun lifleri onu kırılmaz bir ağaç yapar ve hafif yapısı kolay taşınmasını sağlar. Uzun yıllardır, kızılcık ağaçları dünyanın dört bir yanında yürüyüş bastonu yapmak için kullanılmıştır.
Baston hangi ilde meşhurdur?
Devrek Bastonu hakkında en eski yazılı belge 1892 tarihli Kastamonu Salnamesi’nde bulunmaktadır. Bu tarihi belgede, Devrek ve çevresinde üretilen el yapımı sandıklar ve benzeri ürünlerin yanı sıra, kızılcık dallarından yapılan “baston” da övülmektedir.
2 Abdülhamit neden baston kullanıyor?
Abdülhamid’in yaptığı bastonları gazilere bağışlaması, onlara olan saygısını göstermektedir.
Nerenin bastonu ünlü?
“Devrek bastonu sevgi, duyarlılık ve aşkın ürünüdür.” Devrek ilçemiz baston üretimiyle ünlüdür. Devrek’te baston üretiminin yaklaşık 200 yıllık bir geçmişi vardır.
Baston hangi dilden gelir?
Baston – Nişanyan Sözlüğü. Venedikçe bastòn kelimesinden türemiştir, “değnek, asa” anlamına gelir. Bu kelime İtalyanca “bastone” kelimesiyle ilişkilidir, aynı anlamına gelir. Bu kelime Geç Latince bastum veya basto kelimesinden türemiştir, aynı anlamına gelir.
Yaşlılar neden baston kullanır?
Yaşlılıkta baston, koltuk değneği gibi yardımcı araçların kullanımı dengeyi sağlamada ve düşme riskini azaltmada oldukça faydalıdır.
Görme engelli bastonu renkleri ne anlama gelir?
Beyaz baston: Görme engelli kişilerin kullandığı en yaygın baston türüdür ve bir sembol haline gelmiştir. Kırmızı ve beyaz baston: Görme ve işitme engelli kişiler tarafından kullanılır. Sarı kol bandı: Görme engelli kişilerin dikkatini çekmek için tasarlanmıştır.
Bastonu kimler kullanır?
Görme engelli kişilerin (tamamen kör, kısmen görme engelli) bağımsız bir şekilde hareket edebilmelerini sağlayan yardımcıya “beyaz baston” denir. Görme engelli kişiler, başkalarının yardımı olmadan tek başlarına yürüyebilmek için baston kullanırlar.
WeWALK’ın kurucusu kimdir?
Projenin kurucu ortaklarından Kürşat Ceylan; bir gün, bir elinde valizi, diğer elinde bastonuyla telefonundan navigasyonu dinlemeye çalışırken, bu kaosun ortasında sokakta bir tabela gördü ve görme engelli bir kişi olarak günlük hayatında sıkça yaşadığı bu sorunu nasıl çözebileceğini düşündü…
Türkiye’de en iyi baston nerede yapılır?
Tarihe bakıldığında, Devrek’te yüzlerce yıldır baston dokumacılığının yapıldığı ve bunun Devrek bölgesine özgü bir zanaat olduğu görülmektedir. Yürüyüş bastonları kızılcık, akçaağaç, gürgen, ceviz, çam, gül, çınar, kayın, fındık, meşe, kiraz ve porsuk ağacından yapılır.
Baston kullanmak doğru mu?
Baston kullanmak daha güvenli ve rahat yürümenize yardımcı olabilir – ancak yalnızca doğru uyum ve tekniğe sahipseniz. Kötü uyum veya kötü teknik, yeni zorlanmalara ve aşırı yüklenmelere yol açabilir ve düşme riskinizi artırabilir. Baston kullanmak daha güvenli ve rahat yürümenize yardımcı olabilir – ancak yalnızca doğru uyum ve tekniğe sahipseniz. Kötü uyum veya kötü teknik, yeni zorlanmalara ve aşırı yüklenmelere yol açabilir ve düşme riskinizi artırabilir.
WeWALK akıllı baston ne işe yarar?
WeWALK akıllı baston, Türkiye’de Türk mühendisler tarafından üretilmiş olup TIME dergisi tarafından 2019’un en iyi icatlarından biri seçilmiştir. Türkiye’deki tüm görme engelli öğrencilere ücretsiz olarak sunulmaktadır. WeWALK; 3 fonksiyon sunar: engel algılama, telefon entegrasyonu ve açık platform.