Ordu Akkuş hangi Türk boyu?
Nüfusun %95’i Çepni ve Sünni Türklerden oluşmaktadır. Akkuş, Ordu il merkezine (B. Şehir Merkezi yani Altınordu ilçesi) 115 km, Ünye’ye ise 60 km uzaklıktadır. Akkuş, tarihi Ünye-Niksar İpek Yolu üzerinde yer almaktadır.
Ordu’nun rakımı nedir?
5 mOrdu / Yükseklik
Akkuş eskiden nereye bağlıydı?
Bu yerleşim yeri 1892-1920 yılları arasında Samsun Vilayeti’nin Ünye kazasına bağlı “KARAKUŞ” bucağı olarak kalmış, 1920 yılında yürürlüğe giren 69 sayılı Kanun ile Ordu’nun vilayet olması üzerine Ünye kazası ile birlikte Ordu Vilayeti’ne bağlanmıştır.
Akkuş nasıl bir yer?
Akkuş yerleşim yeri denizden 1340 m. yükseklikte yer almaktadır. Yüksek rakımlı bir ilçedir. Bu bakımdan yayla özelliği göstermektedir. Bu nedenle Akkuş; yazın temiz havası, yeşil çimenleri ve ormanları, soğuk su kaynakları ve içme suyu ile piknik ve dinlenme anlamında insanların özlediği ancak bulamadığı yerlerden biridir.
Orduluların soyu nereye dayanıyor?
Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşim vadiler boyunca gerçekleşmiştir. İlçe ile köy arasında Çamaş, Bolaman, Niyabet-i Satılmış (Aybastı) gibi yerleşim yerleri ve köyler Bolaman Vadisi boyunca ortaya çıkmıştır.
Ordu Akkuş Alevi mi?
Niksar’da yaklaşık 32 Alevi köyü bulunurken, Akkuş’ta sadece bir Alevi köyü bulunmaktadır.
Ordulular çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Ordu’nun en yüksek yeri neresi?
“Coğrafi olarak Ordu ili, Orta Karadeniz Bölgesi’nde yer almaktadır ve Doğu Karadeniz Dağları’nın batı ucuna kadar uzanan Ordu ilinin en yüksek zirvesi 2 bin 730 metre yüksekliğindeki Göndeliç Dağı’dır.
Ordulular en çok nerede yaşıyor?
Ordu’da yaşayan 1 milyon 535 bin nüfus nerede yaşıyor? (Ordu İl Nüfus Müdürlüğü’ne kayıtlı nüfusun dağılımı) 672 bin kişi, #521 bin Ordu’da, #63 bin İstanbul’da, #48 bin Ankara’da, #42 bin Samsun’da, #25 bin Kocaeli’nde, #İzmir’de yaşıyor. Bunlardan 23 bini #Tekirdağ’da, 17 bini #Bursa’da ve 12 bini #Antalya’da yaşıyor.
Ordu Akkuş’un nüfusu kaç?
Akkuş ilçesinin nüfusu bir önceki yıla göre 1756 artarken, Ordu’nun nüfusu 750 bin 588 oldu. TÜİK’in 31 Aralık 2016’da yayımladığı adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre, Türkiye nüfusu 79 milyon 814 bin 871, Ordu’nun nüfusu 750 bin 588, Akkuş ilçesinin nüfusu ise 24 bin 820 oldu.
Ordu Akkuş’un rakımı kaçtır?
1.
Ordu Akkuş ne zaman ilçe oldu?
1892 yılında bucak merkezi olduktan sonra yavaş yavaş gelişmeye başlamış ve 62 yıl sonra ilçe adayı olmuştur. 4 Mart 1954 tarihinde çıkarılan 6324 sayılı kanunla “Akkuş” ismiyle ilçe olmuştur.
Akkuş’ta kaç mahallesi var?
Nüfusu. İlçe içerisinde 44 mahalle bulunmaktadır.
Ordu’nun rakımı kaçtır?
5 mOrdu / Yükseklik
Akkuş adını nereden alır?
Merkezi Sivas ili Samsun olan Canik Sancağı’nın Ünye ilçesine bağlı bir karye (köy) olarak bulunan Akkuş’un adı bundan sonra kayıtlarda geçmeyecek ancak yer alacaktır.
Ordulular çepni mi?
1548 yılında Ordu, Karahisar-ı Şarki Sancağı’na (Giresun’un bugünkü Şebinkarahisar ilçesi) bağlandı. Bölgemizdeki Türkler, Anadolu’nun hemen her bölgesinde olduğu gibi, oba, kabile ve boy gibi toplumsal gruplara ayrılmışlardı. Ordu, Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir.
Ordu Mesudiye hangi Türk boyu?
Mesudiye, Ordu ilinin Sivas sınırında bulunan bir ilçesidir. Yerel nüfusun önemli bir kısmı Türkmen/Çepni’den oluşmaktadır. Alan bakımından Ordu ilinin en büyük ilçesidir.
Ordu Kumru hangi Türk boyu?
391-395 yılları arasında Orta Asya’dan göç eden Peçenek ve Kuman Türkleri Kumru topraklarında uzun süre kalmışlar ve bölgenin Türkleşmesinde önemli rol oynamışlardır.
Ordu Ünye hangi Türk boyu?
Ünye ve Karadeniz bölgesinde yaşayan Türkler, Gök-Han’ın çocuklarından biri olan ÇEPNİ’nin soyundan gelmektedir. Bu aşirete Çepni aşireti veya Çepni Türkleri derler. Çepniler çoğunlukla Karadeniz bölgesini kendileri için seçmişlerdir. En yoğun nüfuslu oldukları yer Trabzon’un Şalpazarı ilçesidir.